Solutions

to the plastic pollution

Veel mensen en organisaties denken te zwart-wit over de plastic vervuiling en hoe dit op te lossen. Producenten zeggen dat het slechts een kwestie van recyclen is. Volgens veel milieuorganisaties en -activisten is plastic de duivel en moet het verboden worden.
Maar plastic verbieden is onrealistisch (en zonde van het duurzame materiaal) en slechts met recyclen gaan we de massale vervuiling ook niet oplossen.

Hoe dan wel?

Door op alle fronten voor verandering te zorgen. Producenten moeten zoveel mogelijk gebruik maken van gerecycled plastic i.p.v. virgin plastic. Milieuorganisaties moeten zorgen voor zoveel mogelijk bewustwording in de plastic vervuiling zodat consumenten eisen/verwachten van de producenten om gerecycled plastic (of zelfs alternatieve recyclebare materialen) te gebruiken. Overheden moeten single-use plastics verbieden waar dat mogelijk is of in eerste instantie zorgen dat ze niet van olie maar van bijv. suikerriet gemaakt worden. Suikerriet reduceert ook nog eens CO2 in de lucht terwijl het groeit.

En op al die fronten hebben we als burger ook invloed:


REDUCE

Op het verminderen van het gebruik van (virgin) plastic hebben niet alleen de grote spelers invloed maar ook wij burgers. Wij burgers hebben invloed op de grote spelers en ons eigen plastic verbruik. Een aantal voorbeelden:

- Je kan je eigen plastic verbruik verminderen en daarbij mensen om je heen of via social media inspireren dat ook te doen. Je kan bijvoorbeeld je eigen tas gebruiken i.p.v. weer een nieuw plastic tasje en dat delen op social media. Geen zin in een tas op je rug? Er zijn “milieuvriendelijke” tasjes die je in je (jas)zak kunt stoppen. De meningen zijn verdeeld over welk soort materiaal het milieuvriendelijkst is. Het hangt er o.a. vanaf naar welke soort schade aan het milieu je kijkt. Uiteindelijk is geen één tasje echt milieu-vriendelijk behalve het tasje dat je niet koopt dus het belangrijkst is dat je de tas die je hebt zoveel mogelijk opnieuw gebruikt (en laat repareren als die kapot gaat) en als je een nieuwe wilt je die tweedehands koopt of van een milieuvriendelijk merk. Je oude tas kan je verkopen via marktplaats of naar de kringloop brengen.

- Hetzelfde geldt voor plastic flesjes. Water drinken uit een metalen herbruikbare fles is niet alleen veel duurzamer maar ook gezonder dan uit plastic flesjes. Wil je wat anders dan water dan kan je er aanmaaklimo in doen (met wat zout erbij is het precies hetzelfde als isotone sportdrankjes) of schijfjes citroen of sinaasappel, etc. En kan je nou echt niet zonder prik dan kun je er prik inspuiten met een SodaStream. Koop ‘m bij voorbaat tweedehands; want behalve dat het apparaat ook is gemaakt van plastic kan het je behoorlijk wat centen schelen. Win win!

- Dit brengt ons bij het volgende: Koop producten (als je ze echt nodig hebt) die gemaakt zijn van gerecycled plastic of andere milieuvriendelijke/ duurzame materialen. Door progressieve duurzame merken te supporten beïnvloed je ook de traditionele producenten in hun gedrag. En als je daar het budget niet voor hebt is tweedehands natuurlijk ook een goede optie.

- Herbruikbare groenten&fruit-netjes: Ze zijn licht en passen makkelijk in je zak. Je kan er heel veel plastic zakjes mee besparen. Je kan ze kopen via eco webshops en tegenwoordig ook in de meeste supermarkten.

- Sponsjes: Wist je dat er via sponsjes heel veel microplastics in het water terecht komen? Dat komt door het schuren waarbij microvezels loskomen. Je kan overgaan op duurzame sponjes en van je oude spons(jes) een zeephouder maken zoals deze.

- Petities: Je kan petities tekenen zoals bijvoorbeeld die van The Plastic Soup Foundation. Op deze manier hebben we onder leiding van hen en de Statiegeld Alliantie aan bijgedragen dat er in Nederland statiegeld op alle plastic flesjes komt vanaf juni 2021. Zo zijn er ook petities die bijvoorbeeld het verbod op plastic tasjes aansporen.


REUSE

Wat we eerder al zeiden is dat geen enkel product echt helemaal milieuvriendelijk is. Vraag je voordat je iets nieuws wilt kopen dus altijd af of je het wel echt nodig hebt of dat je nog iets in huis hebt wat je kan gebruiken. Of ken je misschien iemand bij wie het eigenlijk alleen maar in de weg staat of ligt te verstoffen op zolder?


RECYCLE

Recyclen is héél belangrijk:

- Het spaart grondstoffen uit (bij plastic is dat aardolie, bij papier zijn dat bomen, bij apparaten en blik zijn dat -zeldzame- metalen) en daarmee dierenleed, slavernij, kinderarbeid en schade aan de natuur.
- Tegenover het verbranden van afval bespaart het veel broeikasgassen.
- Tegenover het dumpen van afval in landfills bespaart dat bodemvervuiling.
- Het bespaart energie omdat recyclen veel minder energie kost dan het winnen van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe materialen.

Alles bij elkaar is dit dus veeeel beter voor de leefwereld op aarde. Scheid daarom je afval zodat er zoveel mogelijk afval gerecycled kan worden. Papier in het restafval kan bijvoorbeeld niet worden gerecycled, net als glas, batterijen etc. Hoe dat met plastic en blik zit verschilt per gemeente. Kijk hier voor uitgebreide info.Tips voor het kopen/verkopen van tweedehands spullen:

Marktplaats werkt tegenwoordig heel simpel en veilig. Je hebt de gelijk-oversteken optie zodat je niet verrast kan worden door fraude. En als je Marktplaats niet alleen gebruikt omdat het je veel geld scheelt maar vanwege het milieu etc kun je veel tijd besparen door met de zoekopties de gebruikte en zo-goed-als nieuwe producten te filteren.

Verder zijn er ook veel tweedehands facebook groepen waar je vaak ook gratis af te halen spullen vind. En het aantal kringloopwinkels groeit nog altijd.
 

(English translation coming soon)